Boeken
t/m

Streekproducten

In Overijssel wordt steeds meer gebruik gemaakt van streekproducten, mensen zijn nieuwsgierig naar de smaken

 

Streekproducten, het wordt zegt het al producten die uit de streek komen. Het is een vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Die alternatieve biedt voor duurzame landbouw. Streekproducten komen niet alleen ten goede van de producenten, maar komt ook ten goede aan de uitstraling als geheel van de streek. Streekproducten versterken ook de recreatie sector van het gebied. Het behoud van karakteristieke agrarische cultuur.

Streekproducten hebben duidelijke wortels in de regio. De streekproducten mogen alleen vervaardigd worden uit grondstoffen van die streek. Er zijn strenge eisen waaraan je moet voldoen voordat je product tot de streekproducten mag behoren. Je krijgt een keurmerk als aan alle eisen is voldaan. Het keurmerk SPN. Streekeigen producten Nederland.

Het product verkoopt de streek, en de streek verkoopt zijn product. Het is een mooi gezegde, maar het is wel waar. En inmiddels zijn er zoveel streekproducten. De bekendste die je door heel het land ziet zijn b.v. de jam, mosterd in vele verschillende soorten en smaken, boter, yoghurt, worst, kaas in de meest uiteen lopende smaken.

Steeds meer mensen die in Salland op vakantie zijn vinden het leuk om eens bij een boerderij met streekproducten te kijken. En steeds meer boerderijen zetten de deuren open voor gasten. Vaak laten ze zien hoe het product gemaakt wordt. Ze hebben zelf de groenten, fruit of dieren die gebruikt worden om de streekproducten te maken. Meestal is er een klein winkeltje bij, hier kun je de producten kopen. Mensen genieten van deze manier van produceren.